Prothese of gedeeltelijke prothese

Een kunstgebit of volledige prothese wordt gemaakt wanneer u al uw tanden en kiezen mist of wanneer deze te zwak zijn om nog langer te behouden. Een prothese bestaat uit een roze, kunsthars basis waarop de porseleinen of kunsthars tanden staan. Het aanmeten van een prothese geschiedt in 5 afspraken, waarbij tussentijds de prothese in stappen door het laboratorium wordt vervaardigd. Een gedeeltelijke prothese kan afhankelijk van de grootte, sneller worden gemaakt. Deze kan later nog worden uitgebreid bij het verlies van een andere tand of kies.

Een prothese is een mooie oplossing, maar zeker als het de eerste prothese is, zal dit behoorlijk wennen zijn.

kauwcomfort

In de bovenkaak is de acceptatie vaak makkelijker doordat de vacuümwerking beter is dan in de onderkaak. Daarnaast kan de tong een onderprothese sneller van zijn plaats werken, waardoor kauwcomfort en soms zelfs het dagelijks functioneren hinderlijk zijn.

Als de pasvorm door slijtage niet meer optimaal is, kan deze worden opgevuld. Er wordt dan een afdruk gemaakt om vast te leggen hoeveel er aangeperst moet worden. Soms is de pasvorm als nagenoeg perfect, maar blijkt functioneren toch echt een probleem. Dan kan gekeken worden of een implantaatgedragen prothese een oplossing zou kunnen zijn.