vulling

Na het ontstaan van een gaatje, opvullen van slijtageplekken en andere toepassingen kan herstel plaatsvinden door een vulling. Hiervoor worden in onze praktijk composiet en glasionomeer gebruikt. Beide zijn witte vulmaterialen.

Composiet bestaat uit kleine glasdeeltjes in een kunsthars. Grote voordelen zijn uiteraard de kleur, maar ook de hechting aan het tandmateriaal. Composiet plakt aan de tand zelf, waardoor de tand verstevigt. Het vulmateriaal wordt uitgehard met een felle lichtbundel. Doordat het gelijk hard is kan na de behandeling de vulling gelijk worden gebruikt voor eten.

nadeel van composiet

Het nadeel van composiet is dat het krimp kan geven. Deze bijwerking wordt verkleind door het materiaal in kleine laagjes aan te brengen, maar enige krimpspanning treedt toch op. Hierdoor kan de gevulde tand of kies langer gevoelig zijn voor warmte of koude. Deze gevoeligheid verdwijnt vanzelf, maar dat kan een langere tijd duren.

Met name in het melkgebit of bij nood- of tussenoplossingen kan glasionomeer worden gebruikt. Het hecht aan de tand, maar slijt sneller doordat het zachter is. De levensduur is lager dan van composiet.